Семінар-практикум в м. Ужгород. Сучасні методи викладання німецької мови з використанням цифрових мультимедійних засобів


23–27 жовтня 2017 року на базі Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти проходив методико-дидактичний семінар для вчителів німецької мови Закарпаття за участю лектора Гете-інституту в Україні Іванки Голуб.

Основною тематикою семінару були питання: «Bикладання німецької мови з використанням цифрових мультимедійних засобів. Використання мобільних засобів учнів у проектній роботі», «Bикладання лінгвокраїнознавства – інноваційні підходи на занятті німецької мови» та «Підготовка учнів до іспитів на рівнях А1-В2».


На заняттях ми  ознайомилися з використанням мобільних засобів (Foto-Audio-Video-Apps) на уроках німецької мови, працювали в групах, розробляли дидактичні матеріали, створювали фото-, аудіо- та відеоматеріали для роботи з мовним інвентарем (граматика, лексика, фонетика) та усним мовленням, брали активну участь у міні-проектах. До того ж, чудова нагода поділитися з колегами області власним напрацюванням – проектом «Ровесники відгукніться!»

Під час роботи семінару-практикуму ми навчалися:

- застосовувати інноваційні процеси в організації вивчення іноземних мов;
- добирати форми і методи організації навчальної діяльності, які оптимально реалізовують поставлену мету;
- ширше використовувати нові інформаційні технології, підходи до процесу навчання під час формування і розвитку комунікативної культури школярів, практичного опанування іноземною мовою;
- забезпечувати індивідуалізацію та диференціацію навчання, застосовуючи сучасні педагогічні технології: навчання у співпраці, проектну методику, Інтернет-ресурси;
- практикувати роботу з комп’ютерними навчальними програмами на уроках іноземної мови;
- створювати реальні, справжні, життєві ситуації під час навчання на уроці іноземної мови, тобто використовувати принцип автентичності.


Методика використання можливостей сучасних мобільних приладів зв’язку та обробки інформації на заняттях з іноземної мови мотивує школярів до вивчення німецької мови та формування у них вміння свідомо і ефективно застосовувати смартфони у навчанні.
Іванка Голуб ознайомила нас з пілотним проектом Міністерства освіти і науки України та Ґете-інституту з підготовки до іспитів рівня А1-А2, В1-В2 для шкіл України згідно з Концепцією мовного стандарту європейських країн.


У семінарі взяло участь 20 учителів німецької мови шкіл області.
Завдяки креативному підходу керівників семінару ми змогли вдосконалити свої фахові знання і підвищити професійну майстерність.

Усі учасники отримали навчальні матеріали, а також сертифікати, підписані спільно Ґете-інститутом в Україні та Міністерством освіти і науки України.

Коментарі